Njemački mediji prate razvoj situacije: Zaraženi radnici iz njemačke klanice pobjegli na Balkan?

Njemački mediji prate razvoj situacije: Zaraženi radnici iz njemačke klanice pobjegli na Balkan?

“Brojni zaposleni njemačkog mesnog koncerna ‘Tenis’, u kojem je koronavirusom zaraženo više od 1.000 ljudi, ‘pobjegli’ su na Balkan”, tvrde njemački mediji.

Okrug Gütersloh ima informacije da su zaposleni, koji su porijeklom iz Rumunije i Bugarske, otputovali neposredno prije odluke o karantinu nad svim radnicima postrojenja u mjestu Rheda-Wiedenbrück.

“Ustanovili smo pojačanu mobilnost”, kažu okružne vlasti, dodajući da nije bilo dovoljno vremena da se to spriječi.

Okružne vlasti su u petak naložile karantin. U postrojenju kompanije „Tenis“ u Rheda-Wiedenbrücku, najveće klanice u Njemačkoj, zaposleno je oko 6.500 ljudi, od kojih je polovina zaposleno preko subpreduzeća.

Prema podacima kompanije, u „Tenisu“ rade ljudi iz 87 nacija, ali najveća grupa su Rumuni i Poljaci, a jedna trećina stranih zaposlenih živi u Njemačkoj.

Šef Kriznog štaba tog okruga informisao je ambasade zemalja porijekla radnika „Tenisa“, a pojedine ambasade su se i same javile da se informišu. Prethodno je dnevnik „Bild“ objavio da su radnici iz Rumunije i Bugarske otputovali, i da je njihova ruta išla preko Austrije i Balkana do zemalja porijekla. bh-index/narodnjaci.net

scroll to top