NI PRVI NIJE PROŠAO! Najavljuju drugi i treći val koronavirusa!

NI PRVI NIJE PROŠAO! Najavljuju drugi i treći val koronavirusa!

Da, predstavnici Tužilaštva i SIPA-e su bili u KCUS. Nisu se najavili, takva je priroda njihovog posla. Mi poštujemo zakonske procedure i nemamo problem sa takvim posjetama. Zatražili su podatke o nabavkama vršenim u KCUS od 1. marta 2020. godine, kazala je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović u intervjuu za N1.

Prvi val nismo izbjegli, on se desio, ali nije bio dramatičan kao u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji, SAD-u i sada u Brazilu. Prvi val još traje u tzv. repu koji postoji u Tešnju, a donedavno je bio i u Maglaju.

Koliko osoba je testirano? Da li je klaster u Tešnju jedini u FBIH?

Testirali smo 23.311 uzoraka PCR metodom. Trenutno raspolažemo sa 80.000 kompletnih PCR testova. Seroloških testova smo uradili 86 i imamo ih još 100. Uskoro otvaramo mogućnost nabavke još 10.000 testova za serologiju zakonski propisanim tenderskim postupkom.

Postoje li trenutno oboljeli od COVID-19 koji su zbrinuti u KCUS-u, na respiratorima?

Trenutno nemamo oboljelih od COVID-19, zatvorili smo izolatorij na Građevinskom fakultetu. Tamo i nije bilo pacijenata, prostor je čist i oslobađa se inventara FUCZ-a da se preda fakultetu na korištenje. Izolatorij na Klinici za plućne bolesti i tuberkulozu na lokalitetu Podhrastovi je također bez bolesnika od COVID-19. Zadnji bolesnik je otpušten 15. maja 2020. godine. Imali smo ih ukupno 34 na Podhrastovima.

“Spremni smo pomoći Republici Srpskoj, ako im je potrebno”

Kako komentarišete da je broj zaraženih u RS veći, u porastu je i dalje, dok u FBiH ne?

Ne poznajem dovoljno situaciju u RS-u, ali su evidentno u problemu. Svakako smo spremni pomoći, ako im je potrebno. Sve je to Bosna i Hercegovina. Trebamo raditi zajednički ako želimo najbolje rezultate. Uvijek treba gledati prema onima koji imaju dobre rezultate i pratiti njihove postupke.

Stručnjaci u regiji najavljuju drugi i treći val. Da li ste spremni ukoliko tako bude?

Da, najavljuju drugi i treći val, a prvi još nije istinski prošao. Dok ne bude kvalitetne i provjerene vakcine sve je moguće. Ako drugi val bude intenziteta onoga u Italiji i Španiji niko neće i ne može biti spreman. Zbog toga je potrebno da građani stalno imaju na umu često i temeljito pranje ruku, fizičku distancu, masku nositi u prostorima gdje su gužve, a i rukavice u supermarketima i svuda gdje će dodirivati isto što i stotine drugih.

Imate li dovoljno potrebne opreme, posebno koliko testova imate?

Imamo opreme koju bi mogli koristiti za broj bolesnika kakav smo imali u prvom valu. Naravno, mi opremu moramo koristiti i za bolesnike koji nisu COVID-19. Stalno imamo određeni broj pacijenata koji su u kritičnom stanju ili u trajno teškom stanju na respiratorima. Nekada je to 21, nekad 30, a nekad i više. Neki od tih pacijenata su već 13 godina na respiratoru i trebalo bi da budu ili u Centru za palijativnu njegu ili na tzv. kućnom respiratoru. Trenutno raspolažemo sa 80.000 kompletnih PCR testova, a imamo i određeni broj za koje nam nedostaje potrošni materijal (Svjetska zdravstvena organizacija – WHO je poslala određeni broj nekompletnih testova).

Da li se testiranje, van bolničkih pacijenata, može obaviti, ukoliko recimo oni putuju negdje ili to mogu uraditi samo u privatnim poliklinikama?

Ne radimo testiranje komercijalnog tipa. Ne možemo naplatiti nešto što smo dobili u donaciji. To je protivno zakonu.

Kupljene respiratore ACM812A nismo vidjeli

Mnogo prašine u javnosti se podiglo zbog nabavke respiratora tipa ACM812A. Znam da se sudski procesi koji traju nikada ne komentarišu. Ipak, ne možemo ignorisati to da je prvi čovjek federalne izvršne vlasti osumnjičen. Imate li komentar za to?

Može se komentirati ono što ne ugrožava istinu. Premijera Novalića poznajem kao časnog i vrijednog čovjeka, sa zavidnom poslovnom karijerom. Dakle, uspješan privrednik stavio se na raspolaganje svojem narodu i zemlji u vrlo teškom vremenu i napravio odlične rezultate. Pokazatelji govore da je gospodin Novalić izuzetno uspješan premijer Federacije BiH. Sve ostalo će biti jasno, nadam se, uskoro.

Molim Vas za stručno mišljenje, da li je KCUS-u bilo potrebno dodatni broj respiratora i da li su navedeni, kupljeni odgovarajući za Vaša odjeljenja – potencijalno oboljele COVID-19 pacijente?

Da, trebalo nam je respiratora. Mi smo na proširenoj sjednici Kolegija direktora disciplina napisali da je to 50 respiratora, sa potrošnim materijalom. Upit smo dobili od Federalnog ministarstva zdravstva. Kupljene respiratore nismo vidjeli, čuli smo komentare čovjeka koji nije ovlašteni vještak, a u čije vrijeme šefovanja respiratori na KCUS nisu redovno servisirani niti verificirani. Sada već postoji mišljenje vještaka iz Zagreba, ali sam to samo informativno pročitala sa portala.

Koliko KCUS ima respiratora raspoloživih u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19?

Imamo ukupno 86 respiratora, od kojih je stalno zauzeto oko 25 danas, stanje je promjenjivo. Može biti zauzetih i više i manje.

Mediji su informisali da je SIPA bila u KCUS-u. Jesu li Vas obavijestili prije, zašto? Isto je bilo u Mostaru, u obje bolnice, u Tuzli, sve zbog predmeta „Respiratori“.

Da, predstavnici Tužilaštva i SIPA-e su bili u KCUS. Nisu se najavili, takva je priroda njihovog posla. Mi poštujemo zakonske procedure i nemamo problem sa takvim posjetama. Zatražili su podatke o nabavkama vršenim u KCUS od 1. marta 2020.godine. Kopirali su ono što im je bilo potrebno i odnijeli. I oni su poštovali naše procedure. Prošli su obavezni trijažni šator, a pokazali su i zvanični Zahtjev tužioca za uvid u dokumentaciju, prije nego su dobili dopuštenje za uvid u istu.

O tzv.“putu pacijenta“ mnogo se govorilo. Da li mislite da je to riješeno, da pacijent može telefonskim putem kazati šta mu je?

„Put pacijenta“ nikada nije riješen. On podrazumijeva kretanje pacijenta kroz zdravstveni sistem i taj „put“ morao bi biti što kraći, a mnogo efikasniji nego je sada. Sada je situacija takva da pacijent gubi dragocjeno vrijeme, živce i novac, a isto se dešava i u sistemu. Usluge se ponavljaju više puta, osoblje je pretrpano nepotrebnim poslom, trošimo previše reagencija i aparata. Pacijent može telefonski, pri zakazivanju termina, opisati svoje tegobe, ali pregled ljekara je neophodan za pravilno liječenje. Neka hronična stanja se mogu tretirati tako da pacijent i osoblje komuniciraju telefonski, ali i to samo u vanrednim situacijama i u razumnom vremenskom periodu. Telefonski razgovor ne smije biti liječenje.

“Počinjemo raditi punim tempom 15. juna”

Pitanje, koje sigurno najviše interesuje pacijente, koji trebaju obaviti redovne kontrole na klinikama KCUS-a. Kada će početi (stand by je bio zbog korone) sve što nije bilo hitno?

Mi planiramo potpuno otvoriti KCUS od 15.06.2020.godine i raditi punim tempom, ukoliko nam korona virus ne poremeti planove. Međutim, danas smo dobili naredbu Federalnog stožera civilne zaštite i Rješenje Kantonalnog ministra zdravstva da uskladimo svoj rad sa registracijom, što naravno već i radimo. Moramo se striktno pridržavati mjera zaštite. Molimo korisnike za strpljenje pri pregledima na ulazu u KCUS. Molimo za potpunu iskrenost pri davanju podataka u epidemiološki upitnik. To radimo da bi zaštitili i njih i sebe. Napominjem da smo svo vrijeme epidemije radili sve postupke za pacijente koji su bili životno ugroženi, sve operacije malignih bolesti, hemoterapije, zračenja, hemodijalize i ostale usluge bez kojih bi život pacijenata bio ugrožen. Pokušaćemo da u narednom periodu radimo pojačanim tempom da bismo pružili uslugu svim pacijentima kojima je potrebna usluga u KCUS, a nismo bili u mogućnosti zbog opasnosti od COVID-19. bh-index/narodnjaci.net

scroll to top