NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: RIZIK OD KORONAVIRUSA 45 POSTO POVEĆAN KOD ONIH KOJI IMAJU OVU KRVNU GRUPU!

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: RIZIK OD KORONAVIRUSA 45 POSTO POVEĆAN KOD ONIH KOJI IMAJU OVU KRVNU GRUPU!

Ni o jednoj bolesti u tako malo vremena nije objavljeno toliko naučnih istraživanja kao o COVID-19. Neka od tih istraživanja novim su činjenicama iz temelja pobila prethodne, a druga, oko čijih smo rezultata bili vrlo skeptični, dobila su svoju potvrdu.

Među ovim potonjima je i istraživanje kineskih naučnika koji su već početkom marta posumnjali da su ljudi s krvnom grupom A podložniji zarazi koronavirusom od ostalih krvnih grupa. Kinezi su tada na osnovu analize krvi 2.000 hospitaliziranih bolesnika u Wuhanu, došli do zaključka da pacijenti krvne grupe A, u odnosu na ostale grupe pokazuju veću stopu infekcije te da su skloni razvoju jačih simptoma bolesti, dok su oni s krvnom grupom nula, najotporniji. U Kini, za razliku od Euvrope gdje najviše stanovnišva ima krvnu grupu A, najzastupljenija je grupa nula, piše Slobodna Dalmacija.

Novije istraživanje također su došle do sličnog otkrića. Istraživači, predvođeni dr. Andreom Frankeom molekularnim genetičarem sa Univerziteta u Kielu u Njemačkoj i dr. Tomom Karlsenom iz bolnice Univerziteta u Oslu u Norveškoj, također su pronašli vezu između težine bolesti COVID-19 i krvne grupe.

Usporedbom DNK materijala oboljelih s uzorcima krvi zdravih osoba utvrđeno je, kako je dvostruko veća vjerovatnoća da će zaraženi s krvnom grupom A završiti na respiratoru u odnosu na zaraženog s krvnom grupom 0. Grupe B i AB su negdje između.

Uspjeli su povezati varijacije u dvije tačke ljudskog genoma s povećanim rizikom zatajenja disanja kod pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Jedna od tačaka koju su uočili odnosi se na gen koji određuje našu krvnu grupu. Taj se gen pokazao jednim od samo dva mjesta u ljudskom genomu koji uzrokuje prirođenu sklonost razvoju teškog oblika bolesti COVID-19. Za krvnu grupu A, utvrdili su, veći je oko 45 posto, a za krvnu grupu 0 manji je oko 35 posto u odnosu na ostale grupe. hayat/narodnjaci.net

scroll to top