KORONAVIRUS ZNATNO OSLABIO! Evo šta Svjetska zdravstvena organizacija kaže na te tvrdnje!

KORONAVIRUS ZNATNO OSLABIO! Evo šta Svjetska zdravstvena organizacija kaže na te tvrdnje!

Neki vodeći italijanski liječnici ocijenili su u nedjelju da je virus znatno oslabio, pa i da više “klinički ne postoji” u toj zemlji, što je pokrenulo polemike i negodovanja stručnjaka.

“Prije mjesec dana mogli smo čuti epidemiologe kako strahuju od novog vala krajem maja i početkom juna i od ko zna koliko zauzetih mjesta na odjelima intenzivne njege. U stvarnosti virus, klinički gledano, više ne postoji”, ustvrdio je za italijanske medije Alberto Zangrillo, direktor odjela intenzivne skrbi milanske univerzitetske bolnice San Raffaele.

Novi koronavirus “sada bi mogao biti drugačiji, moć koju je taj virus imao prije dva mjeseca nije ista kao i danas”, ocijenio je za italijansku novinsku agenciju ANSA-u Matteo Bassetti, ravnatelj Klinike za zarazne bolesti u Genovi. “Očito je da je danas bolest covid-19 drugačija, klinička slika i tijek bolesti mnogo su blaži”, istaknuo je Bassetti.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franco Locatelli rekao je da je zbunjen Zangrillovim riječima.

“Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i vidjet ćete da virus i dalje cirkulira Italijom”, kazao je.

“Dok čekamo znanstvene dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvjereni u nju da ne siju konfuziju među Italijanima”, komentirala je Zangrillove tvrdnje tajnica ministarstva zdravlja Sandra Zampa.

Direktor prestižnog rimskog Instituta Spallanzani za zarazne bolesti Giuseppe Ippolito također tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrillove tvrdnje odbacili su i znanstvenici sa univerziteta u Glasgowu, Nottinghamu i Londonu.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemlja pandemijom covida-19. Sveukupno je u toj zemlji od zaraze koronavirusom preminulo 33,7 hiljada ljudi, što je treći najveći broj mrtvih nakon SAD-a i Velike Britanije. fokus/narodnjaci.net

scroll to top