JASNA PORUKA! “Svim građanima koji vjeruju ili ne vjeruju da zaista koronavirus postoji NOSITE MASKU!”

JASNA PORUKA! “Svim građanima koji vjeruju ili ne vjeruju da zaista koronavirus postoji NOSITE MASKU!”

U Tuzlanskom kantonu registrovan je i peti smrtni slučaj osobe koja je bila zaražena korona virusom. Epidemija nije još uvijek proglašena i to zavisi od epidemiološke situacije, tvrde nadležni. Apeluju na građane da nose maske, drže distancu i čuvaju zdravlje jer dokle god ima i jedan pozitivan slučaj, očekivati je da se virus i dalje širi.

Život se naizgled vraća u normalu. Uz maske i dezinfekciju, nezaposleni u TK od danas se ponovo mogu prijaviti na biro. Za tri sata, evidentirano je više od 1.000 osoba u Tuzli, piše N1.

“Ono čega se ljudi jako plaše je da će izgubiti nešto od svojih prava. Mi smo tokom pandemije ali i sada, apelirali na građane da zadržavaju sva svoja prava, da neće izgubiti ništa, da imaju rok do kraja jula da dođu da se prijave. Nije potrebno da dolaze sada u velikim grupama kako bi se izlagali dodatnom riziku”, kazao je Amel Makul iz Službe za zapošljavanje TK.

A rizik postoji i od građana koji dolaze iz inostranstva jer posljednji oboljeli su dobili virus od osoba koje su došle iz vana.

“Neka na taj put ne kreću ukoliko imaju ikakve simptome koje govore o COVIDU-19 ili ako su bili u kontaktu s nekim pozitivnim ili sumnjivim slučajevima, u nekom periodu od 15 do 20 dana. Da taj period prevaziđu kako ne bi širili infekciju unutar populacije ovdje u BiH”, rekla je Dajana Čolić iz ministarstva zdravstva TK.

Infekcijom su trenutno aktivno zaražene 124 osobe. U UKC Tuzla smješteno je 11 pacijenata, a jedan je na respiratoru. Trijaža je i dalje obavezna i pacijenti se mole za strpljenje.

“To radimo zbog njih. Ako bi pustili da masovno uđu bez kontrole, zarazit ćemo medicinsko osoblje. Izolirat ćemo ih sa posla i neće imati ko raditi. Onda ćemo imati veliki problem. U suštini sam siguran i u bijeđen da ćemo sa svojih 510 doktora i 1.300 sestara i ostalih medicinskih profesionalaca, sigurno naći načina da ovo opet stabiliziramo”, izjavio je Vahid Jusufović iz UKC Tuzla.

Mjesta panici nema, ali situacija je ozbiljna, poručuje Krizni štab i traži od građana ozbiljnost i odgovornost.

“Svim građanima koji vjeruju ili ne vjeruju da zaista COVID postoji, svim građanima koji su u proteklom periodu, iz bilo kojeg razloga, izgubili povjerenje u Krizni štab ili mene kao predsjednicu, poštujem svačije mišljenje. Ali to mišljenje sa maskom na licu, iznosite gdje god hoće. Molim vas, nosite maske”, apelovala je Čolić.

Od početka pandemije, u TK su zabilježene su 222 pozitivne osobe. Trenutno su pod zdravstvenim nadozorom je 234 , a 114 pozitivnih je u kućnoj izolaciji. Nakon što se pojavio zančajan broj oboljelih u TK, nekih posebnih restriktivnih mjera nema. Osim što su zabranjene posjete Domu penzionera, na 14 dana obustavljen je rad deset obdaništa koja posluju u sklopu JU Naše dijete jer se virus pojavio u toj ustanovi. bh-index/narodnjaci.net

scroll to top