DOKTOR KON OTKRIO: Korona nam je pokazala da o njoj ništa ne znamo! Evo kako se virus prenosi!

DOKTOR KON OTKRIO: Korona nam je pokazala da o njoj ništa ne znamo! Evo kako se virus prenosi!

Član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je danas povodom povećanog broja zarazenih da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati, kao i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

“Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobicajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi”, rekao je Kon u emisiji Oko na RTS.

Kon je dodao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

“Međutim, mi imamo skoro izmedu 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu”, kazao je Kon.

Načelnik Klinike za anesteziologiju Klinickog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Klinickom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

“Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugroene pacijente”, rekao je Janković. kurir/tanjug/narodnjaci.net

scroll to top