DOBRE VIJESTI! Austrija uvodi olakšice zbog korone!

DOBRE VIJESTI! Austrija uvodi olakšice zbog korone!

BEČ – Austrija planira da smanji porez na dodatu vrednost (PDV) za restorane i kulturni sektor na 5,0 procenata, kako bi im pomogla da se izbore sa posledicama koje trpe zbog pandemije korona virusa, a niža stop aće važiti do kraja godine, saopštila je danas vlada u Beču.

Austriji je za donošenje ove mere potrebno odobrenje Evropske komisije.

“Smanjićemo porez na dodatu vrednost za gastronomiju (kafići, barovi i restorani), kulturu i sektor izdavaštva”, rekao je austrijski ministar finansija Gernot Blumel na konferenciji za novinare, precizirajući da bi se stopa od 5,0 posto primenjivala do kraja godine.

Ova mera odnosiće se, između ostalog, na ulaznice za bioskope i muzeje, na knjige i novine, izjavila je zamenica ministra kulture, Andrea Majer.

Prema njenim rečima, kompanije koje posluju u sektoru trenutno imaju različite stope PDV-a, uglavnom 10 posto i 13 procenata.

Niži PDV će važiti i za prodaju hrane i pića u hotelima, poručila je ministarka turizma Elizabet Kestinger.

Austrijska vlada je ranije najavila smanjenje PDV-a na bezalkoholna pića u kafićima, barovima i restoranima na 10 sa 20 procenata od 1. jula, navodeći da evropski propisi ne dozvoljavaju rezanje ovog poreza i na alkoholna pića. Vlaa će sada zatražiti od Brisela da Austriji odobri izuzeće od tog propisa, kako bi mogla da smanji PDV i na alkoholna pića. kurir/narodnjaci.net

scroll to top