Danas odluka o otvaranju granica: Evo ko će sve moći u Evropsku uniju!

Danas odluka o otvaranju granica: Evo ko će sve moći u Evropsku uniju!

Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU”, dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU.

Pokrenut je pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. jula koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procjenjivati svake dvije sedmice, javlja Avaz.ba.

Zemlje članice sada imaju rok do danas u podne za odgovor slažu li se s usuglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali veleposlanici zemalja članica.

Veleposlanici su utvrdili kriterije na temelju kojih se sastavlja popis trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU. Glavni kriterij je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU” na dan 15. juni. Na taj datum prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio je 16.

U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija “da broj bude blizu ili ispod” prosjeka EU.

Također, traži se stabilan ili opadajući trend novozaraženih. U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje su te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije.

Taj kriterij trenutačno zadovoljava 14 zemalja – Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterije zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Građani država članica EU, kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU te članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba. bh-index/narodnjaci.net

scroll to top