BUKNULO VELIKO ŽARIŠTE, HITNO ZATVARAJU ŠKOLE: Zaraza se proširila, pokrenuli istragu!

BUKNULO VELIKO ŽARIŠTE, HITNO ZATVARAJU ŠKOLE: Zaraza se proširila, pokrenuli istragu!

Na sjeveru zemlje zatvorene škole, pokrenuta hitna istraga.

Stopa reprodukcije korona virusa, poznata i kao R broj, u Njemačkoj je skočila na 1,79. Na tamošnjem institutu za javno zdravlje potvrdili su da je njena vrijednost značajno iznad vrijednosti kojom bi se epidemija stavila pod kontrolu.

R broj pokazuje na koliko bi se u ljudi, u prosjeku mogao prenijeti virus. Ako je iznad jedan, onda je rast broja zaraženih ekponencijalan, ali ako je ispod, širenje zaraze se može staviti pod kontrolu, piše Sky news.

U ovom slučaju R broj pokazuje da bi 100 zaraženih moglo zaraziti još 179 drugih osoba. Prethodna vrijednost, mjerena u petak, pokazala je da R broj iznosi 1,06.

Povećanje stope reprodukcije zabilježeno je nakon što su stotine radnika ove sedmice pozitivno testirane na COVID-19 u klanici na sjeveru Njemačke, što je rezultiralo zatvaranjem lokalnih škola i hitnu istragu. Testirano je više od 1.000 radnika, a čak njih 657 je pozitivno.

Zaraza je ponegdje buknula i lokalno, kao što su npr. migrantski centri. Ostali slučajevi infekcije su, kako se navodi, povezani sa crkvenom službom ili sa porodičnim proslavama. Telegraf/narodnjaci.net

scroll to top