INJEKCIJE ZA KORONAVIRUS: Evo kada će se vidjeti prve moguće efikasnosti, države će surađivati!

INJEKCIJE ZA KORONAVIRUS: Evo kada će se vidjeti prve moguće efikasnosti, države će surađivati!

Svi postavljamo pitanje kada će se konačno riješiti situacija sa opakim virusom nazvanim COVID-19.

Mnogo je naznaka da bi se virus mogao ponoviti u jesen, ali se s punim pravom nadamo da neće.

Svijet je trenutno u istraživanju sa injekcijom koja bi bila lijek za covid-19.

Donosimo Vam prve naznake efikasnosti potencijalne injekcije protiv virusa, koje je prenio srpsi portal alo..

Prve naznake o efikasnosti potencijalne vakcine protiv korona virusa mogle bi da budu dostupne na jesen, izjavio je danas predsednik Udruženja za vakcinaciju “Gavi” Set Berkli, čije je sediste u Ženevi.

“Nažalost, ne znamo koja će vakcina funkcionisati i da li će uopšte biti neke. Ako budemo imali sreće, imaćemo naznake na jesen o efikasnosti”, rekao je Berkli za švajcarski list “NZ Z am Zontag”, a prenosi Rojters.

On je naglasio da je dug put odatle do toga da odobrena aktivna supstanca bude dostupna u velikim količinama za stanovništvo širom sveta.

Berkli je pozvao da se na globalnom nivou usklade napori za proizvodnju i podelu eventualne vakcine, ocenivši da je potreban sporazum na međunarodnom nivou za izgradnju proizvodnih kapaciteta kako bi se brzo prozvela vakcina, “jednom kada se ona pronađe”.

“Države bi trebalo da sarađuju kako bi međusobno podelile vakcine u slučaju da vakcina (jedne zemlje) nije dobra”, rekao je Berkli, dodajući da je moguće da neke vakcine bolje funkcionišu na mladima, a druge na starijima.

On je pozvao Svetsku zdravstvenu organizaciju da objavi jasne smernice o upotrebi i distribuciji vakcine kako bi sprečila da vakcina, koja prva bude napravljena, bude dostupna bogatima na račun onih kojima je najpotrebnija.

Berkli smatra da, ako u početku bude ograničena dopstupnost vakcine, ona bi trebalo da prvo bude korišćena za imunizaciju zdravstvenog osoblja. (alo/narodnjaci.net)

scroll to top